MŠ ČTYŘLÍSTEK NYMBURK

Fotogalerie 2021

Svátek sv. Barborky

03. 12. 2021

V pátek 3. 12. proběhla již podruhé tradice návštěvy sv. Barborky ve školce. A proč jsme zrovna tuto tradici oživili? Protože některé tradice jsou pro děti vzácné a zapomenuté, je dobré občas zavítat do minulosti a zvyklosti si připomínat :) 

Svátek svaté Barbory připadá na 4. prosince. Důležitým byl hlavně pro mladé, neprovdané dívky, které díky třešňovým větvičkám zjišťovaly, kdy a za koho se provdají. Hned po nich si tento svátek však oblíbily zejména malé děti. Proč?

Dnes už nadílky nosí dětem v předvečer svátku sv. Mikuláše právě on v doprovodu čerta a anděla, ještě v nedávné minulosti to ale bylo trošku jinak. Mikuláš chodíval přímo v den svého svátku, tedy 6. 12. Ještě před ním však do domovů malých dětí zavítala právě Barbora, patronka dětí v nesnázích.

Jednat se mělo o tajemnou dámu, kterou jen tak někdo nemohl zahlédnout. Maminky 4. prosince poslaly své děti na chvíli ven nebo pro něco do sklepa a mezitím zapálily svíčku. Kolem ní rozmístily cukroví, jablka a ořechy a když chtěly potomkům naznačit, že by se měli chovat lépe, i nějaké to uhlí. V některých rodinách se svátek slavil pomocí punčochy za oknem, která se zázračně naplnila dobrotami.

Jinde zase chodívalo Barborek hned několik a byly z masa a kostí. Tato tradice se dodržovala hlavně na vesnicích. Mladé dívky se oblékly do bílých šatů, rouch či prostěradel, většinou přepásaných rudou stuhou, rozpustily si vlasy a zčesaly si je přes obličej. Na hlavách nosily zelené věnce, zvonečky nebo různé korunky. Přes obličej mohly mít i bílý závoj. Podle legendy je na zem sesílal svatý Petr z nebe po zlatém provaze.

Dívky chodily nejčastěji ve dvojicích nebo trojicích, mohlo jich však být klidně i více. Společně obcházely vesnici, šeptaly “mulisi, mulisi” (modli se, modli se) a říkaly speciální koledy a říkanky.

Před každým domem cinkaly zvonečky, metlou zabouchaly na okno a bez vyzvání vstupovaly dovnitř. S sebou nosily košíky plné jablek, ořechů, cukroví ve tvaru srdíček a speciálního pečiva, kterému se říkalo barborky či faulky. Dobroty rozdávaly dětem. Na ty, které podle rodičů zlobily, měly připravenou metlu z větviček, kterou jim pohrozily.

Zpátky na seznam fotogalerie Zpátky úvod

Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky Svátek sv. Barborky